گروه سياسي: اوايل هفته گذشته بود که زمزمههايي از تغيير در کابينه دولت خبر ميداد و خبرهاي غير رسميدر اين رابطه منتشر ميشد اما مراجع رسمي اظهارنظري در اين رابطه نميکردند تا اين که روز چهارشنبه وزراي فرهنگ و ارشاد اسلامي، ورزش و جوانان، آموزشوپرورش دولت يازدهم استعفا دادند و رييس دولت براي اين وزارتخانهها سرپرست تعيين کرد. بسياري از کارشناسان سياسي معتقد بودند که اين به اصطلاح ترميم کابينه بايد زودتر انجام ميشد چرا که در سال 92 که دولت يازدهم کارش را شروع کرد مجلس نهم براي راي اعتماد دادن به برخي از وزرا با دولت همراهي نکردند و اين ساز مخالف بهارستان با پاستور تا جايي ادامه پيدا کرد که گزينه چهارم روحاني براي وزارت ورزش و جوانان پذيرفته شد بر همين اساس از همان ابتداي کار بسياري اعتقاد داشتند که بعد از اتمام کار مجلس نهم وشروع کار پارلمان دهم روحاني دست به ترميم کابينه ميزند اما بر خلاف پيشبينيها روحاني سياست سازش با کابينهاش را در پيش گرفت تا اين که در سال آخر دولت يازدهم تصميم به ترميم کابينهاش گرفت و اين ترميم به مذاق طرفداران و منتقدان دولت خوش آمد.
اما داستان به هميجا ختم نشد. زيرا بلافاصله گمانيزنيها درباره جانشينان وزراي مستعفي مطرح شد. در اين بين اسامي زيادي مطرح و سناريوهاي بسياري عنوان شد. به طوري که تعدادي از تحليلگران دليل ترميم کابينه را انتخابات 96 ميدانستند و برخي اختلافات شخصي وزرا با رئيسجمهور را دليل اصلي استعفاها ميدانستند و در آن سو اخباري نيز که از پاستور مخابره ميشد دليل استعفاها را مطالبه عمومي در جهت ارزيابي مستمر کابينه قلمداد ميکرد. که اين گزاره با مصاحبه ديروز محمدعلي نجفي با انتخاب به واقعيت نزديکتر شد. به طوري که محمدعلي نجفي مشاور رئيسجمهور از معرفي صالحي اميري و سلطانيفر به عنوان وزراي ارشاد و ورزش خبر داد. نجفي در خصوص گزينههاي رئيسجمهور براي وزارتخانههاي ورزش، ارشاد و آموزش و پرورش گفت: رئيسجمهور در نظر دارند روز يکشنبه فرد مورد نظر را براي اين وزارتخانهها به مجلس معرفي کنند.
او همچنين خبر داد که گزينه مورد نظر رئيسجمهور براي وزارت ارشاد آقاي صالحي اميري و براي وزارت ورزش و جوانان آقاي سلطاني فر است.
نجفي ضمن تاکيد بر قطعي شدن دو گزينه فوق اذعان داشت که در مورد وزارت آموزشوپرورش گزينهها هنوز قطعي نيست اما در ميان گزينههاي رئيسجمهور نام خودش و آقاي دانش آشتياني ديده ميشود و مردم در انتظار تدبير رئيسجمهوري براي کابينه هستند. در همين رابطه فاطمه ذوالقدر نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي ميگويد، ترميم کابينه از سوي رييس جمهوري نشانه اين است که رييس جمهوري به خواست و مطالبات مردم اهميت ميدهد.
اين نماينده مردم در گفتوگو با «ايرنا» ضمن تشکر از فعاليتهاي آقايان فاني، جنتي و گودرزي وزيران پيشين آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامي، ورزش و جوانان در دولت يازدهم در سه سال گذشته، افزود: با توجه به مطالبات مردم و ضرورت چالاک شدن کابينه دولت، رييسجمهوري که خود و دولتشان برامده از راي ملت هستند تشخيص دادند اين ترميم کابينه انجام شود.
محمدرضا تابش نائب رئيس فراکسيون اميد مجلس نيز ترميم کابينه و تيم همراه رئيسجمهور و حتي استانداران را درجهت تحقق شعارهاي انتخاباتي و وعدهها و قولهاي داده شده يک ضرورت دانست و گفت که اگر اين تغيير زودتر انجام ميشد اثرات بهتري به جاي ميگذاشت.
همچنين قدرتعلي حشمتيان رييس خانه احزاب در گفتوگو با «ايسنا» ميگويد: ترميم کابينه يک کار پسنديده و لازم و ضروري بود. او با با اشاره به استعفاي سه وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش اظهار کرد: آقاي روحاني بدون ترديد نيازمند ترميم کابينه بوده است و مردم نيز اين مطالبه را از آقاي روحاني داشتهاند، اما لازم است ايشان در اين زمينه تحت فشار هيچ ارگان يا نهادي تصميمگيري نکند و به طور آزاد و مستقل تصميم نهايي را خودش اتخاذ نمايد.
غلامحسين کرباسچي نيز، با اشاره به استعفاي وزراي ارشاد، آموزش و پرورش و ورزش و جوانان گفت: دولت يک کار جمعي و گروهي است و وزرا هر يک مسئوليتي دارند اما نهايتا تصميمات اصلي و کلان توسط رئيسجمهور گرفته ميشود.
دبير کل حزب کارگزاران سازندگي اظهار کرد: آقاي روحاني فقط رئيسجمهور موافقين خود نيست و يک رئيسجمهور مدبر بايد به حرفهاي مخالفين سياسي خود نيز توجه کند و در کلان تصميم بگيرد.
وي ادامه داد: در اين کار جمعي بايد اين حق را به رئيسجمهور بدهيم که در هر مقطع مجموعه دولت را با تدبير خود اداره کند حتما اين استعفاها نيز با نظر و موافقت رئيسجمهور صورت گرفته و اين طور نيست که وزيري بدون نظر رييسجمهورکار را رها کرده باشد. مدير دولت ميتواند به عنوان مدير کلان کشور وزرا را جابجا کند و هميشه اين مساله منفي ارزيابي نميشود.
در درون دولت نيز برخي از افراد به ترميم کابينه واکنش نشان دادند. در همين رابطه معاون رئيسجمهور گفت: ترميم و تقويت کابينه نتيجه ارزيابيهاي مستمر عملکرد است.
جمشيد انصاري، در نشست خبري با خبرنگاران استان کردستان، در پاسخ به سوالي درباره دليل استعفاي همزمان سه وزير دولت، اظهار کرد: دولت مانند هر نهاد ديگري در حال ارزيابي عملکرد مديران خود است و مستمرا آنها را مورد ارزيابي قرار ميدهد.
وي افزود: نتايج اين ارزيابيها شايد ضرورت تقويت در حوزههايي را اجتنابناپذير کند که ترميم و تقويت کابينه نتيجه ارزيابيهاي مستمر عملکرد است.
معاون رئيسجمهور عنوان کرد: اين مسئله امري عادي است که در تمام دنيا وجود دارد اما در ايران فقط حساسيت برانگيز است.
حميد ابوطالبي معاون سياسي دفتر رييس جمهور نيز در صفحه شخصي خود در توئيتر با اشاره به تغيير تحولات صورت گرفته در هيئت دولت نوشت: مديريت کلان کشور اين روزها با تحولاتي در راستاي تجديد قواي دولت براي خدمت بيشتر و بهتر توام بود و برخي از دوستان، جاي خود را به افرادي تازه نفس دادند.
وي ادامه داد: اين تحول نشان داد دکتر روحاني هرگاه مصلحت و ضرورت بداند دولت را در جهت کارآمدي بيشتر هدايت خواهد کرد، مهم آن است که تحولات منطبق بر ضرورتها است.
معاون سياسي دفتر رئيسجمهور با بيان اينکه ملت ايران شريف و بزرگوار است، پيشرفت آن واجب و فرصتها تمرمرالحساب، يادآور شد: ارزش نهادن به دغدغهها و لحظههاي حيات ملي همان صداقت دولت با ملت است.
ابوطالبي با تاکيد بر اينکه توجه افزونتر به افتخارآفريني ميادين فراملي و تواناييهاي حوزه ورزشهاي فوتبال، فوتسال، واليبال و... و زيرساختهاي ورزشهاي جمعي يک ضرورتهاي ملي است، نوشت: قانونمداري و حفظ اقتدار دولت در عرصه فرهنگ يک ضرورت است تفاوت ديدگاه امري پسنديده است، گامهاي دولت از همان آغاز استوار بوده است.
وي با اشاره به اهميت وزارت آموزشوپرورش نوشت: آرامش و ثبات در عين پيشرفت در امر آموزش و پرورش نيز يک ضرورت ملي است، فرهنگيان و دانشآموزان نبايد نگران آينده خود باشند، آنان سرمايههاي کشورند.
معاون سياسي دفتر رئيسجمهور در پايان تاکيد کرد: تجديد قواي دولت يک ضرورت مستمر است و هيچ هدفي جز آرامش و آسايش بيشتر جامعه، اعمال اقتدار ملي و تقويت مديريت کشور ندارد؛ اين رويکردي ارزشمند است.
محمدباقر نوبخت نيز در برنامه «تيتر امشب» شبکه خبر سيما تغيير و تحول در سطح سه وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، آموزش و پرورش و ورزش و جوانان را در راستاي رشد و توسعه و ارتقاي بهرهوري اين سه وزارتخانه بيان کرد و افزود: دولت يازدهم در برابر مجلس و مطالبات مردم مسئول است.
وي ادامه داد: اين بازآرايي در سطح وزيران به منظور تسريع در پاسخگويي مطالبات مردم و نيازهاي روز جامعه در اقشار مختلفي همچون جوانان، فرهنگيان، بازنشستگان و سطح فرهنگي جامعه انجام شده است. براي جوابگويي به مطالبات مردم از دولت يازدهم و همچنين ارتقاي بهرهوري در اين سه وزارتخانه نيازمند نيروهاي تازه نفستر و جوانتر هستيم که البته اين تغيير از ارزشهاي وزراي پيشين نميکاهد.
سخنگوي دولت گفت: تمام تلاش دولت اين است که رضايت مردم را بيشتر و شفافتر به دست آورد.
وي مبناي تحولات در مديريت عالي وزارتخانههاي ياد شده را مغاير با فکر عوامانه برخي عنوان کرد و افزود: ساکت کردن منتقدين و مخالفين هدف رئيسجمهور نبوده است؛ زيرا ما منتقدين دولت يازدهم را به رسميت ميشناسيم و براي رشد و اصلاح خود به آنان نيازمنديم. دولت يازدهم در يک حرکت جمعي به جمعبندي فعلي دست يافت و اقدام به تغيير وزيران فرهنگ و ارشاد اسلامي، ورزش و جوانان و آموزشوپرورش کرد.