در واقع حل مساله هستهاي و رفع تحريمهاي يکجانبه و به دنبال آن خروج پرونده از شوراي امنيت موفقيتي است که بار ديگر منطق مذاکره، گفتوگو، ميانجيگري و به حاشيه راندن رويکرد واقعگرايي در عرصه بينالملل باشد که منطق قدرت سخت را به گونهاي ترويج داد به طوري که ميتوان اذعان داشت بخشي از مساله هستهاي ايران و گره خوردن آن با فعاليت ايران در عرصه بينالمللي اقدامي پر هزينه بود.
موضعگيري ديپلماتها و مسوولان اروپايي هم نشان ميدهد که اکثريت فضاي موجود براي بهبود روابط و حل مشکلات پيش ميرود که بهبود روابط ايران و اتحاديه اروپا هم ميتواند يک تاکتيک موثر در پيشبرد اهداف در نظر گرفته شده براي حل مناسبات در عرصه بينالمللي دارد که قطعا مشکلات اقتصادي در اروپا و بهرهگيري از توان سرمايهگذاري در ايران بستر اين زمينه را فراهم کرده است.
در حالي که دولت اوباما تلاش ميکند از فضاي سازنده مذاکرات براي رفع مسائل موجود استفاده کند اما سناتورهاي تندروي جمهوريخواه همچنان به دنبال تقابل با دولت اوباما هستند و در همين ارتباط رويترز گزارش داد که طرح اعمال تحريمهاي شديدتر عليه ايران احتمالا در روزهاي آينده در حالي که ديپلماتها براي دور سوم مذاکرات هستهاي با ايران به ژنو ميروند به سناي آمريکا راه مييابد.
برخي از جمهوريخواهان که از به تاخير افتادن بسته جديد تحريمها در کميته بانکداري سناي آمريکا به درخواست کاخ سفيد عصباني شدهاند گفتند که قصد دارند با ارائه محدوديتهاي بيشتر روي ايران به عنوان اصلاحيهاي براي لايحه دفاعي که انتظار ميرود در روزهاي آينده به سنا فرستاده شود، اين مساله را به پيش ببرند. رويترز در ادامه گزارشش نوشت: وتوي اصلاحيه تحريمها که به قانون«اجازه دفاع ملي» اضافه خواهد شد از نظر سياسي براي سران دموکرات سنا چالشآميز خواهد بود وتوي اين طرح چند ميليارد دلاري که سياست دفاعي سالانه را تعيين ميکند براي باراک اوباما رئيسجمهور آمريکا نيز دشوار خواهد بود. در حالي که مناظرات ادامه داشت، قانونگذاران هر دو طرف ( دموکرات و جمهوريخواه) بيانيههايي را در توضيح مواضعشان منتشر کردند چهار سناتور جمهوريخواه (مارک کرک از ايلينويز، مارکو روبيو از فلوريدا، جان کورنين از تگزاس و کلي آيوت از نيوهمپشاير) نامهاي به اوباما نوشتند و نگراني عميق خود را درباره مذاکرات ابراز کردند و به گزارشاتي اشاره کردند که بر اساس آن ايران 20 ميليارد دلار لغو دارايي دريافت ميکند، ملزم به تعطيلي سانتريفيوژها نميشود و علاوه بر آن مجبور نيست تاسيساتش را تعطيل کند يا از شر اورانيوم غني شده خلاص شود.
دايان فاينستاين، سناتور دموکرات عالي رتبه از کاليفرنيا که رئيس کميته اطلاعاتي سنا است، گفت که قويا با هر گونه تلاشي براي افزايش تحريمها عليه ايران در زماني که مذاکرات تهران و 1+5 ادامه دارد، مخالف است.
وي در بيانيهاي گفت: اضافه کردن تحريمهاي جديد به لايحه دفاعي يا هر قانون ديگري موجب تحقق يک توافق بهتر نخواهد شد. در واقع منجر به هيچ توافقي نخواهد شد.
اين سناتور آمريکايي افزود: اصرار برخي از سناتورها براي ايجاد اختلال در مذاکرات 1+5 براي من عجيب است من تا زماني که در حال پيشرفت به سمت يک راه حل واقعي هستيم به حمايت از اين مذاکرات و مخالفت با هر گونه تحريمهاي جديد ادامه خواهم داد.
مخالفت کابينه هلند با وضع تحريمهاي جديد عليه ايران
فرانس تيمرمانس، وزير امور خارجه هلند در حاشيه نشست هفتگي کابينه هلند در روز جمعه اعلام کرد دولت هلند معتقد است نبايد تحريمهاي جديدي عليه ايران وضع شود. تيمرمانس اظهار داشت که بر طبق مذاکرات ايران و شش کشور در ژنو، شانس رسيدن به يک توافقنامه بسيار نزديک است. وزير امور خارجه هلند افزود بر اين باور است که آمريکا و ديگر کشورهاي درگير در مذاکرات آنقدر عاقل هستند که فرصت دستيابي به يک توافق را مغتنم بشمارند.
خوشبيني آلمان به مذاکرات ايران و 1+5
سفير آلمان در تهران نسبت به مذاکرات ايران و گروه 1+5 درباره برنامه هستهاي تهران ابراز خوشبيني کرد. ميکاييل بارون فون اونگرن - اشترنبرگ، سفير آلمان در تهران گفت که مذاکرات اخير بين ايران و 1+5 در ژنو آغاز «بسيار خوبي» داشت و آلمان نسبت به مذاکرات خوشبين است و اميدوار است تلاشها نتايج مثبتي به دنبال داشته باشند. به گزارش پرس تي.وي، اين ديپلمات آلماني تاکيد کرد که فضاي مثبت مذاکرات ژنو دو طرف را تشويق کرده است تا به سمت از ميان برداشتن موانع باقيمانده حرکت کنند.
سفير آلمان در تهران در بخش ديگري از اظهارات خود گفت که تحريمهاي اعمال شده عليه ايران ميتواند در برابر اقدامات اعتمادساز توسط تهران فسخ شوند، ولي تاکيد کرد که اقدامات دوجانبه بايد همزمان، گام به گام و موازي با يکديگر اتخاذ شوند.
اشترنبرگ گفت که تحريمها براي آلمان نيز مخرب بود و به اين نکته اشاره کرد که تهران و برلين ميتوانند به محض لغو و يا کاهش تحريمها براي افزايش همکاريهاي تجاري اقدام کنند.
بين ايران و 1+5 اختلافنظر وجود ندارد
سرگئي لاوروف گفت که بين ايران و کشورهاي عضو گروه 1+5 اختلاف چنداني وجود ندارد.
به گزارش نووستي، لاوروف گفت که گروه 1+5 و ايران به تفاهم رسيدهاند و اکنون بايد اين تفاهم را تنظيم کرده و سند مشترکي تدوين شود.
وزيرخارجه روسيه تصريح کرد: «مذاکرات با وزير خارجه ايران ثابت کرد که هم گروه 1+5 و هم تهران براي نخستين بار طي سالهاي گذشته آماده هستند نه فقط مواضع خود را ارائه دهند و در اکثريت موارد با يکديگر وجوه مشترک دارند بلکه تصميم دارند به جستوجوي وجوه مشترک بپردازند. اين وجوه مشترک مشخص شدهاند و اکنون در مسائلي که لازم است از لحاظ عملي حل شود، اختلافنظرهاي اصولي وجود ندارد.
****************************
چگونه فرانسه بهانه گيري کرد؟
پاتريک ميسوناو سفير فرانسه در اسرائيل اظهار داشت: تمامي قدرتهاي جهاني که در مذاکرات با ايران در ژنو حضور داشتند کاملا در خط موضع فرانسه در قبال برنامه هستهاي ايران بودند.
هاارتص نوشت: پاتريک ميسوناو سفير فرانسه در اسرائيل اظهار داشت: تمامي قدرتهاي جهاني که در مذاکرات با ايران در ژنو حضور داشتند کاملا در خط موضع فرانسه در قبال برنامه هستهاي ايران بودند.
به گزارش انتخاب، وي طي کنفرانسي مطبوعاتي در تل آويو گفت: آمريکا و فرانسه متفقالقولند که ايران نبايد قدرت هستهاي شود اما فرانسه تضمين بيشتري ميخواست.
وي گفت: قدرتهاي جهاني به توافق با ايران در دور گذشته مذاکرات نزديک شدند اما لوران فابيوس احساس کرد که شروط فرانسه در پيشنويس نيامده است. ميسنو گفت: فرانسه سه شرط داشت که براساس آن خواستار تضمينهاي بيشتري در چارچوب توافق شده بود:
1- راکتور آب سنگين اراک: فرانسه اظهار نگراني کرد که راکتور ميتواند براي توليد پولوتونيوم استفاده شود و خواستار تضمينهايي براي منع ايران از استفاده از آن در جهت پيشرفت توانايي هستهاي خود است.
2- ذخيره اورانيوم غنيشده ايران: فابيوس گفت که ايران به صورت متداوم ذخاير خود را گسترش ميدهد و خواستار تضمينهاي بيشتري در مورد ذخاير اورانيوم شد.
3- غنيسازي اورانيوم در خاک ايران: فرانسه به حق ايران براي برخورداري از انرژي صلحآميز هستهاي معتقد است اما اين هدف نيازمند تاسيسات غنيسازي اورانيوم نيست.
به گفته سفير فرانسه در اسرائيل، موضوع غنيسازي اورانيوم در خاک ايران منبع اختلاف در طول مذاکرات بود که برگزاري دور جديدي از مذاکرات را ضروري ساخت.
سفير فرانسه نيز گفت که پاريس و تلآويو در مورد ايران در تماس نزديک هستند؛ مسئله ايران يکي از مسائل اصلي است که در سفر اولاند به اورشليم مورد بحث قرار خواهد گرفت.
ميسانو همچنين بيان داشت که در طور مذاکرات با مقامات ارشد اسرائيل احساس کرده است که دولت اسرائيل حقيقتا از موضع فرانسه تقدير کردند.
ادامه تحريک فرانسه در قبال ايران
در اين ميان نخستوزير رژيم صهيونيستي از فرانسه خواست موضعاش در برابر ايران را در دور بعدي مذاکرات پيرامون برنامه هستهاي تهران ضعيف نکند.
بنيامين نتانياهو، در گفتوگو با روزنامه فيگارو گفت: ما اميدواريم که فرانسه ضعيف نشود. ما به موضع مصمم و منسجم (فرانسوا اولاند، رييسجمهور فرانسه) در قبال موضع ايران درود ميفرستيم.
اولاند قرار است روز سهشنبه براي اولينبار از زمان انتخابش به رياستجمهوري فرانسه در 18 ماه گذشته، به اراضي اشغالي سفر کند، ديداري که به گفته دستياران وي بر دور بعدي مذاکرات هستهاي در ژنو که از روز چهارشنبه آغاز ميشود، متمرکز خواهد بود. نتانياهو مخالفت دولتش را با دنبال کردن تحقيقات ايران درباره چيزي که به ادعاي وي ميتواند به توليد يک سلاح هستهاي منجر شود، تکرار کرد و مدعي شد ايران نبايد راکتورهاي آب سنگين يا سانتريفيوژ که براي غنيسازي مواد راديواکتيو مورد استفاده قرار ميگيرد، داشته باشد. براساس اين گزارش، رييسجمهور فرانسه با لغو تحريمهاي اقتصادي عليه ايران تا زماني که تهران تضمينهاي بيشتري ارائه نکرده است، مخالف است.